”I
l felicit pe tânărul autor pentru prezentarea atât de atrăgătoare a întregii aventuri a Escadrilei Albe" (Neagu Djuvara)

„Volumele „Escadrila albă. O istorie subiectivă” (2008), „Dan Vizanty. Destinul unui pilot de vânătoare” (2010) şi „Aviatori de altădată” (2012) reprezintă reuşitele lui Daniel Focşa în confruntarea cu memoria scurtă a celor mulţi şi manipulabili şi indiferenţa deliberată a decidenţilor de orice fel”. (Adrian Majuru)

Focşa a reuşit să reconstituie în detalii semnificative şi cu tuşe sigure cariera lui Vizanty" (Mircea Platon)

"Cartea Aviatori de altădată de Daniel Focşa este mai mult decât un document istoric şi o sumă de portrete ale unor eroi ai aerului. Este un îndemn indirect la acţiune împotriva fantoşelor prezentului care subjugă România" (Ovidiu Hurduzeu)

“La sfârşitul lecturii volumului Escadrila Albă. O istorie subiectivă de Daniel Focşa nu pot decât să subscriu, fără rezerve, la concluzia lui Neagu Djuvara: Citiţi această carte” (Tudorel Urian)

"După ce am citit primele două volume ale lui Daniel Focşa şi acum, în manuscris, şi pe al treilea, cred că orice lector iubitor al istoriei şi al literaturii îi poate acorda credit" (Horia Gârbea)

"
Despre aviatoarele românce (...) s-a scris mult, subiectul a fost însă adus din nou în actualitate recent de istoricul Daniel Focșa, care a publicat cartea Escadrila Albă, o istorie subiectivă (București, Editura Vremea, 2008; ediția a doua, Iași, Editura Institutul European, 2013). Marea șansă a istoricului a fost de a le mai prinde în viață pe câteva dintre aviatoare." (Daniela Şontică)

jeudi 12 décembre 2013

Escadrila Albă. O istorie subiectivă (ediţia a doua)



Daniel Focşa, Escadrila Albă. O istorie subiectivă, ediţia a doua revăzută şi adăugită, prefaţă de Neagu Djuvara, Editura Institutul European (colecţia "Texte de frontieră", nr. 62), Iaşi, 2013, 128 pagini, 31 imagini de arhivă. 
ISBN 978-606-24-0023-1 



„Daniel Focşa a avut şansa şi meritul să mai apuce câteva supravieţuitoare din faimosul grup supranumit “Escadrila Albă”, îndeosebi admirabila Mariana Drăgescu (...). Te cutremuri încă, după atâtea zeci de ani, la aflarea riscurilor pe care le-au luat şi îndurărilor fizice pe care le-au suportat până pe frontul îndepărtat din Kuban sau deasupra infernului de la Stalingrad. Citiţi aceste povestiri atât de vii, pe care autorul a avut inteligenţa şi delicateţea să le redea în chiar cuvintele venerabilei eroine. Scene de pomină ca acea aterizare forţată în spatele frontului, în câmp, în stepă, cu riscul apariţiei unor partizani… Femeie-pilot încercând disperată să repare singură avaria când apare, în amurg, ca un deus ex machina, automobilul unui ofiţer de artilerie care o ajută să repare motorul pentru a decola din nou înainte de noapte ! Şi câte altele, sub ploi, ninsori, viscole. Te minunezi. (…) În rezumat, îl felicit pe tânărul autor pentru prezentarea atât de atrăgătoare a întregii “aventuri” a Escadrilei Albe, inclusiv în faza a doua a războiului, către Apus.
(Neagu Djuvara – Prefaţă)


“Am ales spre prezentare din cele trei cărţi recent apărute ale lui Daniel Focşa pe aceasta dedicată femeilor aviatoare, pentru ca altfel le-aş fi făcut o nedreptate: toată lumea ştie ce curajoşi au fost piloţii români pe timp de război, dar aproape nimeni nu ştie cate ceva despre femeile care s-au afirmat în acest domeniu. Autorul face lumina in aceasta direcţie, fiind un competent împătimit al istoriei aviaţiei militare romaneşti, în general. De fapt, prezentăm aici o a doua ediţie revăzută şi adăugită, dedicată memoriei bunicului avocat Gh. Vrânceanu, veteran de război şi fost deţinut politic. Şi numele Focşa mie îmi sună în urechi ca fiind din lumea bună de altă dată, fapt confirmat cu vârf şi îndesat de parcurgerea acestei cărţi ţinând de domeniul istoriei aviaţiei româneşti. (…)

Pentru tot ceea ce face în slujba istoriei aviaţiei româneşti, şi mai ales pentru modul în care o face, Daniel Focşa merită felicitări“.
(Dr Mihai Neagu, Daniel Focsa: Escadrila albă. O istorie subiectivă, în “Buletinul Bibliotecii Române din Freiburg. Studii şi documente româneşti“, vol. IV (XXV), 2017, pp. 564 – 566).  
 


CARTEA POATE FI PROCURATA DE AICI, dar nu numai: 
Editura Institutul European – Iaşi:
libraria Eminescu din Bucuresti:
Date despre prima ediţie a acestei lucrări şi despre recenziile avute (ambele editii) găsiţi pe acest blog, aici:


În imagine Mariana Drăgescu ţinând în mână prima ediţie a acestei cărţi. Foto din anul 2010, copyright Daniel Focşa